Wilt u voorkomen dat uw nalatenschap volgens de wet wordt verdeeld, dan kunt u een testament opstellen. Dat mag al vanaf zestien jaar. Dit moet wel bij de notaris gebeuren, anders is het niet rechtsgeldig. En, met een testament kan ook belasting worden bespaard of belastingbetaling worden uitgesteld.
Bent u niet gehuwd, maar bijvoorbeeld samenwonend, dan erft uw partner niet wettelijk van u (en u niet van hem/haar). Dat moet u dus sowieso in een testament regelen!
Een stappenplan in tien punten:
Wie wilt u wat nalaten? Dat kunnen natuurlijk gewone spullen zijn zoals een bank of lamp, maar ook uw aandelenportefeuille, uw auto, hond of zelfs uw huis.
Bespreek met andere belanghebbenden wie u wat na wilt laten en waarom. Zo heeft dat nichtje dat binnenkort op kamers gaat wellicht meer aan de wasmachine of een geldbedrag dan aan een auto. Houd er rekening mee dat mensen ook negatief kunnen reageren op wat u ze eventueel na wilt laten. Zo wil uw zus wellicht niet de nieuwe baas worden van uw hond, maar een geldbedrag erven vindt iedereen mooi meegenomen. Als u daarom liever niet wilt vertellen hoe uw bezittingen na uw dood verdeeld moeten worden, kunt u het natuurlijk ook geheim houden voor de potentiele erfgenamen.
De verdeling van uw bezittingen kunt u thuis op papier zetten en bij de notaris officieel vast laten leggen in een testament.
De notaris kan u helpen uw wensen te toetsen aan de wet. Kinderen kunt u bijvoorbeeld volgens de wet wel onterven, maar ze kunnen na uw overlijden een legitieme aanspraak doen of aanspraak proberen te maken op een legitieme portie. Dat is een soort gegarandeerd minimum dat doorgaans de helft van het kindsdeel beslaat, dat de onterfde kinderen, als zij dat willen, kunnen opeisen. Het is wel altijd een geldbedrag en kan dus niet uitgekeerd worden in (andere) bezittingen.
De notaris maakt nu samen met u een concepttestament en stuurt dat op zodat u het thuis rustig na kunt lezen.
Na eventuele aanpassingen kunt u het definitieve document komen ondertekenen bij de notaris.
De notaris bewaart het testament en slaat dit op in een landelijke database, het Centraal Testamentenregister. Zo raakt u uw testament niet kwijt en kan elke notaris in Nederland na uw overlijden kijken of u een testament hebt opgesteld.
Een eenvoudig testament kost ongeveer 300 euro en hoe meer u wilt vastleggen, hoe duurder het wordt. De notaristarieven zijn vrij, dus het loont om rond te bellen en op internet offertes aan te vragen bij kantoren in de buurt.
Uw persoonlijke situatie of wet- en regelgeving kunnen door de jaren heen veranderen. Check dus regelmatig of uw testament nog up to date is en aan uw wensen voldoet.
U kunt een testament in het Centraal Testamentenregister niet wijzigen. Het blijft altijd bestaan. U kunt wel een nieuw testament opstellen dat het oude herroept. Het jongste testament is leidend.
Wilt u geen testament opstellen, maar wel uw bezittingen verdelen, dan kunt u een handgeschreven (dus niet een getypte) akte opstellen. De voorwaarden voor zo’n akte zijn dat er een datum en handtekening op moet staan en het moet bij een notaris in bewaring worden gegeven. Dit document kunt u wijzigen door het weer terug te vragen bij de notaris en te vernietigen of een nieuw document in bewaring te geven. Hebt u veel bezittingen, dan raden we aan om wel een notarieel testament op te laten stellen. Dat geeft namelijk de meeste zekerheid dat het ook zo uitgevoerd gaat worden.
Hebt u vragen of opmerkingen over het bovenstaande artikel? We staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust telefonisch contact met ons op of via een bericht op de contactpagina op onze website. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.
Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij Ketelaar Accountancy & Belastingadviseurs BV
Brooksplein 1, 7627 LZ Bornerbroek. Tel. 074-3842222 Mail: info@ketelaar.nl