074 384 2222

info@ketelaar.nl

Brooksplein 1

7627 LZ Bornerbroek

08:00 tot 17:00

Maandag t/m vrijdag

NIEUW BTW NUMMER ZELFSTANDIGEN

18 feb 2019

Nieuw BTW nummer zelfstandigen – zzp-ers

Alle zelfstandigen met een eenmanszaak en (andere) zzp-ers krijgen eind dit jaar (2019) een nieuw BTW nummer. Waarom? Omdat het oude BTW nummer het burgerservice nummer (BSN) van de ondernemer bevat. Dit nummer is vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de communicatie van de burger met de overheid.

Als het BSN in verkeerde handen valt, dan kan het gebruikt worden voor frauduleuze handelingen (identiteitsfraude). Vandaar dat het BSN zo min mogelijk openbaar gemaakt moet worden. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat het opnemen van het BSN in het BTW nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is (Privacybescherming onder de AVG en identiteitsfraude).

 

Probleem:

Het invoeren van een nieuw BTW nummer kan pas op het moment dat de Belastingdienst overgaat op een nieuw ICT-systeem. Aangezien we met de Belastingdienst te maken hebben kan dit nog wel even duren. Vandaar dat er eerst een tussenoplossing komt. De zogenaamde “factuurvariant”.

Tussenoplossing:

Het nieuwe BTW nummer dat u dit jaar krijgt is (alleen) bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld uw facturen en uw website. Daarnaast is het nieuwe nummer te gebruiken bij intracommunautaire transacties (binnen de EU dus) en andere transacties op basis van EU regelgeving.

Het oude BTW nummer (gebaseerd op uw BSN nummer) blijft dus nog van kracht voor de (overige) communicatie met de Belastingdienst.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft uw bestaande BTW nummer dus wel in gebruik. Alleen voor extern gebruik komt er dus een nieuw nummer. Op langere termijn (???) streeft de Belastingdienst naar één BTW nummer dat u voor alle doeleinden kunt gebruiken.

 

Wat moet u doen?

Als zzp-er of eenmanszaak kunt u nu al stoppen met het vermelden van uw BTW identificatienummer op uw website en/of webshop. Bij levering aan consumenten bent u wettelijk wel verplicht om hier uw BTW nummer te vermelden, maar de Autoriteit Consument & Markt (toezichthouder) geeft geen prioriteit aan handhaving wegens de onwenselijke situatie die dit oplevert (privacy gevoeligheid).

En….mocht u nieuw briefpapier nodig zijn, bestel dan nu niet teveel. Vanaf 1 januari 2020 moet namelijk het nieuwe BTW nummer op uw briefpapier/facturen komen te staan!

 

De BTW nummers voor BV’s, NV’s, VOF’s, Maatschappen en CV’s blijven onveranderd. Deze hebben namelijk geen koppeling met BSN nummers van de ondernemer(s).

 Lees hier de volledige aankondiging van de staatssecretaris over het nieuwe BTW nummer.

 

Vragen:

Hebt u vragen of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor u klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij Ketelaar Accountancy & Belastingadviseurs BV

074 – 384 2222                               wimrikkert@ketelaar.nl