074 384 2222

info@ketelaar.nl

Brooksplein 1

7627 LZ Bornerbroek

08:00 tot 17:00

Maandag t/m vrijdag

Eindejaarstips 2018

19 nov 2018

Eén van de beroepsorganisaties waarbij wij zijn aangesloten – Register Belastingadviseurs (RB) – heeft ook dit jaar weer een special uitgebracht inzake de eindejaarstips.

De volledige special staat (voor de liefhebbers) op onze website onder downloads.

https://ketelaar.nl/wp-content/uploads/2018/11/RB-Special-Eindejaarstips-2018.pdf

Hieronder geef ik in het kort een aantal tips weer, die van belang zijn voor de meesten van u.

Mocht een bepaalde tip u aanspreken, lees dan even verder in de volledige special op onze website of neem even contact met ons op. In de digitale versie van de special kunt u in de inhoudsopgave eenvoudig doorklikken op het gewenste onderwerp.

 

Eindejaarstips 2018 voor ondernemers:

 

Tips voor de directeur groot aandeelhouders (DGA’s)

  • Verhoog niet klakkeloos uw salaris. Soms is het voordeliger om dividend uit te keren in plaats van extra salaris te nemen, zeker als uw inkomen in de hoogste belastingschijf wordt belast.
  • Neem ook geen te laag salaris uit uw B.V. De Belastingdienst controleert er scherp op dat u een zogenaamd “gebruikelijke loon” geniet.
  • Sluit uw lening voor de eigen woning over van de bank naar uw eigen B.V. (als deze tenminste voldoende liquide middelen bezit). Uw eigen B.V. krijgt namelijk van de bank nog amper een rentevergoeding, terwijl u zelf voor de hypotheek (veel) meer rente betaald bij de bank. Door te lenen van uw eigen B.V. komt de rente niet bij de bank terecht, maar uiteindelijk ten goede van uzelf.
  • Zorg er voor dat u alle overeenkomsten tussen nu en uw B.V. goed schriftelijk hebt vastliggen. Denk hierbij o.a. aan arbeidsovereenkomsten, managementovereenkomsten, huurovereenkomsten en leningsovereenkomsten. Zorg ervoor dat alle voorwaarden in de overeenkomsten “zakelijk” zijn.

 

Overige eindejaarstips 2018:

  • Hebt u drie achtereenvolgende jaren sterk wisselende inkomsten gehad (in box 1) ga dan eens na of u in aanmerking komt voor “middeling”. Dit kan een leuke belastingteruggaaf opleveren. Zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/hoe_werkt_middeling
  • Om voor lijfrentepremie aftrek in aanmerking te komen, moet de premie daadwerkelijk in 2018 betaald zijn.
  • Betaal een half jaar hypotheekrente vooruit. Die rente kunt u dan al in de aangifte over 2018 aftrekken en dus geniet u eerder van uw belastingvoordeel. Op de bank levert uw (spaar)geld toch niets op…! Bedenk wel, dat u in 2020 (over 2019) dan wel minder rente aftrek hebt.
  • Los (kleine) hypotheken af. Spaargeld levert momenteel niets op en u kunt eventueel gebruik maken van de zogenaamde “Hillen-aftrek” (die overigens afgeschaft wordt; afbouw vanaf 2019 in 30 jaar). Zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigenwoningforfait/geen_of_een_kleine_eigenwoningschuld/
  • Leen geld aan uw kind(eren) voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. U hebt dan zelf een goed rendement op uw vermogen en de kinderen krijgen gemakkelijker een lening. Bovendien zou u de door de kinderen betaalde rente op een later tijdstip weer aan ze terug kunnen schenken. De kinderen lenen dan ”gratis” en krijgen zelfs geld toe door het belastingvoordeel op de rente aftrek. Zelf wordt u er niet (veel) beter of slechter van, want uw spaargeld levert nu bij de bank ook niets op.
  • Aangezien spaargeld bij de bank niets meer oplevert, kan het voordelig zijn om “groene beleggingen” aan te kopen. Deze leveren op zich niet veel (meer) rendement op, maar er geldt een extra vrijstelling in box 3 van € 57.845 per persoon. Hierdoor daalt de rendementsgrondslag (en dus de belasting) en komt u eventueel ook nog eens in aanmerking voor (extra) zorgtoeslag.
  • Heeft uw kind bijvoorbeeld een vakantiebaantje of een stageplaats gehad en daar een leuk zakcentje mee verdiend, laat dan even nakijken of er middels een T-biljet een belastingteruggaaf kan worden gekregen. Een T-biljet moet binnen vijf jaar na afloop van het betreffende kalenderjaar worden ingediend.
  • Maak gebruik van de (verhoogde) vrijstellingen voor de schenkbelasting. Zie ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/schenken-en-schenkbelasting
  • Zijn de kinderen nog (erg) jong, dan kunt u ook “onder bewind” schenken. U houdt dan zelf de macht over het vermogen, zodat het kind er geen “gekke dingen” mee kan doen.
  • Is er geen geld maar wel ander vermogen (bijvoorbeeld een woning vrij van hypotheek), dan kunt u ook “op papier schenken”. U schenkt dan aan de kinderen en leent het weer van ze terug. Elk jaar moet u verplicht 6% rente betalen op die “lening”. Op die manier gaat er elk jaar ook weer belastingvrij vermogen naar de kinderen. Bij verkoop van de woning kunnen de “leningen” worden afgelost.

 

Overige “altijd belangrijke” eindejaarstips:

  • Maak of herzie uw testament
  • Laat uw testament regelmatig controleren
  • Maak of herzie huwelijkse voorwaarden
  • Laat uw huwelijkse voorwaarden regelmatig controleren
  • Is er sprake van een “periodiek verrekenbeding” in de huwelijkse voorwaarden, kom dat dan na.
  • Gaat u trouwen? Sinds 1 januari 2018 is gemeenschap van goederen niet meer “standaard”. Sinds 1 januari 2018 is de beperkte gemeenschap van goederen namelijk “standaard” en hoeft u daarvoor niks bij de notaris te regelen. Wilt u toch in gemeenschap van goederen trouwen of andere huwelijkse voorwaarden opstellen, dan moet u hiervoor naar de notaris.

 

Belangrijkste tip:

ZORG ALTIJD VOOR EEN GOEDE (RB) ADVISEUR AAN UW ZIJDE

 

Vragen:

Hebt u vragen of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor u klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hiernaast een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur,

werkzaam bij Ketelaar Accountancy & Belastingadviseurs B.V.